PROSTI RADIKALI IN ANTIOKSIDANTI

PROSTI RADIKALI - KRIVCI ZA VSE SODOBNE BOLEZNI !!!

 

 

 

 

1.Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali so visoko reaktivne molekule, ki jih proizvaja naš organizem. Sestavljeni so iz kisika, ki se kombinira z drugimi elementi. Kisik, ki je nujen za življenje, je tudi najpomembnejši vir za nastanek prostih radikalov. Povišane vrednosti prostih radikalov v krvi so vzrok za večino bolezni in za staranje organizma.

Ko dihamo vdihujemo kisik, 95% tega kisika porabijo celice za presnovo - proizvodnjo energije. Ostali kisik se porabi za nastanek prostih radikalov. To je normalen fiziološki proces.

 

 

2. Kako nastajajo prosti radikali v telesu?

Prosti radikali so torej agresivne molekule kisika v našem telesu, ki so jih poškodovali stres, izpostavljanje sevanju (sonce, UV svetloba, rentgen, radioaktivnost), vsakodnevno prehranjevanje, telesna aktivnost, dihanje, kemikalije (čistila, topila, pesticidi, herbicidi), zdravila, dodatki v hrani (E-ji) in kajenje. Prosti radikali lahko poškodujejo prav vsako celico v našem telesu, celo naš DNK zapis.

Dolgoročne posledice prostih radikalov na telo je prehitro staranje (postarana koža, gube), zmanjšana elastičnost sklepov, mišic, povečan holesterol ter razne bolezni kot so bolezni srca in ožilja, ateroskleroza, srčni infarkt, povečan krvni pritisk, rak, diabetes, alergije, osteoporoza, obraba sklepov in hrbtenice itd.

 

 

3. Kako se zaščitimo pred prostimi radikali?

Glede na okolje v katerem živimo, hrano, ki jo uživamo, vodo, ki jo pijemo in naše številne razvade je pravilna metoda zaščite pred prostimi radikali vsakodnevno jemanje  antioksidantov - vitaminov C, E, betakarotena (vitamina A), selena in fitonutrientov.

 

 

ANTIOKSIDANTI

 

Antioksidanti so molekule z dodatnim elektronom. Privlačijo proste radikale in jih nevtralizirajo s tem, da jim predajo ta dodatni elektron in jim tako omogočijo, da se znova spremenijo v normalne kisikove molekule.

To so vitamini A, C, E, karotenoidi, flavonoidi, polifenoli, selen, cink,...


 

Pred prostimi radikali se ne moremo zavarovati, lahko pa poskrbimo, da s pravilno prehrano in vitaminskimi dodatki vnesemo zadostno količino antioksidantov.

 

 

 

POVZETEK

 

Naše vsakodnevno izpostavljanje različnim stresom (psihični, fizični, kemični in biološki strupi) vodi v nastanek prostih radikalov in oksidativni stres, kar uničuje našo naravno odpornost proti boleznim 21. stoletja, kot so: alergije, srčno žilne bolezni, rak, sladkorna bolezen, vnetja,…, zato moramo poskrbeti, da bo v telesu zadosti ˝borcev proti prostim radikalom˝- antioksidantov.